Marin Avenue Residence

Berkeley, CA

Marin Avenue Residence

Berkeley, CA

A comprehensive remodel and second-story addition dramatically transformed a one-story hillside Craftsman home, giving the owners a modern master suite with stunning views.

Keeping the first floor addition to a minimum, we explored and reworked the existing floor plan.  The relocated and enlarged kitchen is now the heart and hub of the home, with access to the rear deck and studio.  An adjacent eating area and family room allow the whole family to interact while cooking, working, and eating.  A cabinet-like office and mail station hide behind a pocket door, disappearing when not in use.

The open stairway connects the first and second floors, with clerestory windows that bathe the center of the home in light.  Upstairs in their serene master bedroom, the owners enjoy an unobstructed view of the Golden Gate Bridge.  In the master bath, more clerestory windows and warm, rich materials—wood, tile, and stone pebbles—create a private, spa-like experience.

Photography: Mariko Reed